top of page

Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.


Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Πόσα Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών υπάρχουν;

Οι σχολές που ορίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας ως "αντίστοιχες" για τις μετεγγραφές του 2024 είναι:

  • Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών (Αθήνα) - Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Εισαγωγή από το 1ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο-Βάση: 16.480-ΕΒΕ:10,84 (για την ξένη γλώσσα 13,08)

  • Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Πειραιάς ) - Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εισαγωγή από το 1ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο-Βάση: 16.795-ΕΒΕ:13 (για την ξένη γλώσσα 13,08)

  • Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Θεσσαλονίκη) - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Εισαγωγή από το 1ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο

  • Βάση: 18.895-ΕΒΕ: 13,00 ( για την ξένη γλώσσα 14,39) -Από ΕΠΑΛ ο τομέας εισαγωγής είναι: Διοίκησης και Οικονομίας. -Και οι τρεις σχολές απαιτούν την εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας ( Αγγλικά - Γαλλικά -Γερμανικά - Ιταλικά) Προσοχή: το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη) δεν είναι αντίστοιχο με τα προηγούμενα και δεν απαιτεί εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας. Η εισαγωγή γίνεται από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, και από τα ΕΠΑΛ από τον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας.

Οι απόφοιτοι έχουν την δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικής και διδακτικής επάρκειας για την απασχόλησή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΠΕ80 Οικονομολόγου).

Βάση εισαγωγής: 8.325-ΕΒΕ:8,31

Ομοιότητες

Οι Διεθνείς και Ευρωπαϊκές σπουδές αποτελούν ένα τομέα όπου οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν, να μάθουν και να αναλύσουν ζητήματα που επηρεάζουν τον σύγχρονο κόσμο. Πρόκειται για σπουδές που συνδυάζουν πολιτική, οικονομία, νομικά, αλλά και πολιτιστικές διαστάσεις, προσφέροντας μια σφαιρική προσέγγιση στην κατανόηση διεθνών θεμάτων. Οι Σχολές Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών είναι μια πύλη προς τον κόσμο της διπλωματίας, των διεθνών σχέσεων, αλλά και πολλών άλλων τομέων που συνδέονται με την ευρωπαϊκή ένωση και τα διεθνή ζητήματα. Μέσα από τα προγράμματα, οι φοιτητές αποκτούν μια διεξοδική κατανόηση για σημαντικά θέματα όπως η διεθνής πολιτική, οικονομία, η νομική διάσταση των διεθνών σχέσεων και πολλά άλλα. Αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση προετοιμάζει τους απόφοιτους για μια πληθώρα επαγγελματικών πεδίων, προσφέροντάς τους μια πλούσια και ενδιαφέρουσα επαγγελματική προοπτική.

Διαφορές

-Οι απόφοιτοι του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών Παντείου και του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά υπάγονται κλάδο Π.Ε. 13, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει και στις δύο σχολές υποχρεωτικά και κατ’ επιλογής μαθήματα. Δεν χωρίζονται σε κατευθύνσεις , ωστόσο κάποια από τα βασικά γνωστικά αντικείμενα που αναλύονται μέσω των μαθημάτων είναι τα εξής:

Α) Ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία,

Β) Οικονομική ανάλυση,

Γ) Διεθνείς σχέσεις,

Δ) Εκμάθηση γλωσσών,

Ε) Δίκαιο,

ΣΤ) Πολιτική,

Ζ) Στατιστική,

Η) Εφαρμογές Η/Υ,

Θ) Διεθνές εμπόριο,

Ι) Διπλωματία και πολλά ακόμα αντικείμενα.

Αντίθετα το τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου χωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις:

  1. Πολιτικές Σπουδές και Διπλωματία. Το τμήμα αφορά τις Διεθνείς Πολιτικές και Διπλωματικές Σχέσεις καθώς και για τις αναδυόμενες πολιτικές δυνάμεις στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι. Επιπλέον θα σου δοθεί η δυνατότητα να διερευνήσεις περαιτέρω θέματα όπως η πολιτική της ενέργειας, η ευρωπαϊκή διπλωματία καθώς και άλλα ειδικότερα θέματα. 

  2. Διεθνής και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές. Το τμήμα μελετά την λειτουργία και διαχείριση των διεθνών και πολυεθνικών επιχειρήσεων και οι φοιτητές καλλιεργούν τις γνώσεις τους πάνω στην χρήση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία καθώς και άλλα εξειδικευμένα θέματα. 

-Οι απόφοιτοι του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑ.ΜΑΚ έχουν το δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και να αποκτούν δικαιώματα άσκησης του επαγγέλματος του οικονομολόγου ή του λογιστή, επίσης μπορούν να εγγραφούν στην Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης.

Μεταπτυχιακές σπουδές

  • Τα μεταπτυχιακά περιλαμβάνουν ένα ευρύ κλάδο των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων. Ενδεικτικά κάποια μεταπτυχιακά που μπορεί να ενδιαφέρουν είναι τα εξής:

  • Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές

  • MSc in Energy: Strategy, Law & Economics

  • Διεθνείς κι Ευρωπαϊκές Πολιτικές στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Έρευνα

  • Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές

  • Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Διακυβέρνηση

  • Φύλο, Κοινωνία, Πολιτική

Προοπτικές εργασίας

  • Σε Διεθνείς Οργανισμούς

  • Στην Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία και σε άλλες Κρατικές Υπηρεσίες ή ΔΕΚΟ και σε δημόσιους φορείς εισαγωγών και εξαγωγών

  • Σε Έντυπα και Ηλεκτρονικά ΜΜΕ ως συντάκτης του διεθνούς τμήματος ειδήσεων

  • Σε επιχειρήσεις στον τομέα Διεθνών Σχέσεων, στην διοίκηση διεθνών επιχειρήσεων ως στέλεχος και σύμβουλος.

  • Σε διεθνή γραφεία συμβούλων

  • Σε διεθνείς νομικές υπηρεσίες

  • Σε θέσεις αναλυτών της διεθνούς πολιτικής

  • Σε θέσεις πολιτικών αναλύσεων και σφυγμομετρήσεων

  • Σε τομείς διεθνούς μάρκετινγκ 

Η ζήτηση για επαγγελματίες με εξειδίκευση σε διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές παραμένει σταθερά υψηλή. Η παγκοσμιοποίηση, οι διεθνείς οικονομικές κρίσεις, και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αλλαγές ενισχύουν τη ζήτηση για ειδικούς που έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε αυτές τις προκλήσεις.




Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού



640 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page