Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών είναι ένα δυναμικό και ανερχόμενο Τμήμα στον επιστημονικό τομέα των Περιοχικών Σπουδών (Area Studies), με σύγχρονο πιστοποιημένο πρόγραμμα σπουδών και στόχο να εκπαιδεύσει επιστήμονες στην Τουρκική γλώσσα και Γραμματεία, την Ιστορία, την Κοινωνία, τον Πολιτισμό, τη Γεωπολιτική και τις Στρατηγικές Σπουδές του γεωπολιτισμικού συστήματος της Τουρκίας στο πλαίσιο του Μεσανατολικού και του Ασιατικού γεωγραφικού και γεωπολιτικού του υπερσυστήματος.
Αντικείμενο και Στόχος
Η Πρόεδρος του Τμήματος, Καθ. Ε. Σελλά αναφέρει μεταξύ άλλων :
Το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη διεθνή πρότυπα σπουδών. Το Τμήμα μας, μοναδικό μεταξύ των Τμημάτων των ελληνικών Α.Ε.Ι. χαράσσει νέους δρόμους στοχεύοντας να φέρει στη χώρα την επιστημονική σπουδή της γλώσσας, της ιστορίας και του εν γένει πολιτιστικού και σύγχρονου γεωπολιτικού γίγνεσθαι της γείτονος χώρας, με την οποία ο Ελληνισμός, με την ευρύτατη έννοια του όρου, έχει "συναντηθεί" από πολύ παλαιά.
Σκοπός του Τμήματος είναι η ευρεία και σε βάθος κατάρτιση επιστημόνων οι οποίοι θα συμβάλουν τόσο στον διεθνή επιστημονικό διάλογο όσο και την επικοινωνία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, όπως και εντός του συμπλέγματος της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σε όλα τα επίπεδα: επιστημονικό, πολιτιστικό, κοινωνικοπολιτικό, οικονομικό και γεωπολιτικό.
Το τετραετές πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με την αρχή των θεματικών ενοτήτων (modules) και διακρίνεται σε μαθήματα κορμού και ειδίκευσης.
Επιπλέον, το Τμήμα υλοποιεί πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus+ και CIVIS τόσο για σπουδές με 12 πανεπιστήμια (της Τουρκίας και άλλων χωρών) όσο και για Πρακτική Άσκηση Erasmus+ με φορείς του εξωτερικού, καθώς επίσης και Πρακτική άσκηση ΕΣΠΑ (εντός Ελλάδας).
Οι φοιτητές μας προετοιμάζονται σε θεωρητικό, τεχνικό, γλωσσικό και επαγγελματικό επίπεδο ώστε να ενταχθούν στον παραγωγικό στίβο, με εστίαση στις τουρκικές σπουδές καθώς επίσης και σε συναφή πεδία, ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια εκείνα που θα τους επιτρέψουν όχι μόνον να συνεχίσουν επιτυχώς τις σπουδές τους σε επίπεδο μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος αλλά και να επιδιώξουν μια επιτυχή επαγγελματική καριέρα.
Εισαγωγή
1ο πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές Επιστήμες
ΕΒΕ 2024: 11,42
ΒΑΣΗ 2024: 11.090
Ενδεικτικά Μαθήματα
Αραβική Γλώσσα και Πολιτισμός,
Εισαγωγή στην Παιδαγωγική,
Οθωμανική Ιστορία,
Σύγχρονη Τουρκική Λογοτεχνία,
Πολιτικό Ισλάμ στη σύγχρονη Τουρκία,
Ελληνοτουρκικές σχέσεις,
Ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της Τουρκίας,
Ζητήματα κοινωνικού φύλου στην Τουρκία
Αφοπλισμοί και ασφάλεια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή
Γεωπολιτική Ιράν και Μέσης Ανατολής
Γεωπολιτική Ισραήλ και Μέσης Ανατολής
Τουρκική άμυνα: οικονομικά και εξοπλισμοί
Διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας: Τουρκία και Δύση
Κατευθύνσεις
Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) προσφέρει δύο ειδικές κατευθύνσεις:
• α) ειδική κατεύθυνση Α': ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ και
• β) ειδική κατεύθυνση Β': ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια
Στην κατεύθυνση της σύνδεσης με την αγορά εργασίας και της διεύρυνσης των επιλογών επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του, το Τμήμα ανέλαβε την εκπόνηση ειδικού προγράμματος σπουδών το οποίο οδηγεί στην Πιστοποίηση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΦΕΚ 1773Β/23.5.2017). Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ενσωματωμένο στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος και εξασφαλίζει την αναγκαία θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση για τη χορήγηση της ως άνω πιστοποίησης
Επιστημονικά Εργαστήρια
Στο Τμήμα λειτουργούν τρία (3) επιστημονικά Εργαστήρια:
(α) Εργαστήριο Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Τουρκίας, (β) Εργαστήριο Κοινωνιογλωσσολογίας, Τουρκικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Διερμηνείας,
γ) Εργαστήριο Πληροφορικής,
Μεταπτυχιακά Προγράμματα
Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Τμήματος «Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας»
E-learning Προγράμματα
Το Τμήμα, δραστηριοποιείται, επίσης, σε E-learning Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΒΙ.ΔΙ.Μ.):
“Συγκρούσεις Γεωπολιτικής Ισχύος και Ενεργειακοί Ανταγωνισμοί στη Ν/Α Μεσόγειο”
“Ζητήματα Γεωπολιτικής και Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή” και
“The Stability Quadrangle in the South-Eastern Mediterranean and the Middle East, Greece, Cyprus, Israel, Egypt”
Επαγγελματικές διέξοδοι των αποφοίτων
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος – τόσο το προπτυχιακό όσο και το μεταπτυχιακό- έχει λογική διάρθρωση και χαρακτηρίζεται από συνοχή και λειτουργικότητα, ανταποκρινόμενο επαρκώς στα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα των Τουρκικών Σπουδών και των Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.
Οι φοιτητές προετοιμάζονται σε θεωρητικό, τεχνικό, γλωσσικό και επαγγελματικό επίπεδο ώστε να ενταχθούν στον παραγωγικό στίβο, με εστίαση στις τουρκικές σπουδές καθώς επίσης και σε συναφή πεδία. Η διεπιστημονικότητα του Τμήματος και των προγραμμάτων του οδηγεί σε ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα ευκαιριών, οι οποίες μάλιστα διευρύνονται διαρκώς.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος απασχολούνται τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα στους εξής τομείς:
Διπλωματικές υπηρεσίες
Υπηρεσίες (μεταφραστές ή αναλυτές) στο Υπουργείο Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών, κ.ά)
Δημιουργικούς κλάδους όπως τα ΜΜΕ συμβατικά και ηλεκτρονικά, ο διαφημιστικός κλάδος, οι τέχνες
Τραπεζικό τομέα
Διεθνείς οργανισμούς
Ιδιωτικές επιχειρήσεις και εταιρείες (τουριστικός τομέας, εταιρείες ανάλυσης και διαχείρισης κινδύνων/consulting risk analysis)
ΜΚΟ (σε θέματα ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος)
Εκπαιδευτικό και μεταφραστικό τομέα (διδάσκοντες της Τουρκικής γλώσσας, μεταφραστές από την Τουρκική προς την Ελληνική)
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος εντάσσονται στις ειδικότητες ΠΕ Ξένων Γλωσσών και ΠΕ Φιλολογικών Σπουδών.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 6117/Α5/2017 (ΦΕΚ 324/Β) οι πτυχιούχοι του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών μετά από αναγνώριση των πτυχίων τους, διαθέτουν επάρκεια προσόντων για τη διδασκαλία των γλωσσών αυτών σε κέντρα ξένων γλωσσών.
ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ
Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, από τον Νοέμβριο του 2009 και σύμφωνα με σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας είναι υπεύθυνο για την πιστοποίηση της γνώσης της Τουρκικής γλώσσας στο πλαίσιο της διενέργειας των εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.