top of page

Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Χίος)

Σπουδές στη Ναυτιλία

Διαφορές μεταξύ τριών ομοειδών Τμημάτων Ναυτιλίας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τρία Τμήματα με αντικείμενο τις Ναυτιλιακές Σπουδές.

Κάθε ένα από αυτά έχει τις δικές του κατευθύνσεις και εξειδικεύσεις.

Κανένα δεν είναι αντίστοιχο με άλλο. Είναι ανεξάρτητα.

Επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των φοιτητών σε θέματα ναυτιλίας, λιμενικής διαχείρισης, ναυτικής τεχνολογίας και ναυτικής οικονομίας.

Προετοιμάζει τους φοιτητές για επαγγελματική σταδιοδρομία στον τομέα της ναυτιλίας και των μεταφορών.

Αναλυτικά εδώ

  • Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας-Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Ψαχνά Ευβοίας): Εστιάζει στους τομείς της διοίκησης ναυτιλιακών επιχειρήσεων, της διαχείρισης και διοίκησης λιμένων, καθώς και των επιχειρήσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο περιβάλλον των θαλάσσιων μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αναλυτικά εδώ

  • Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών - Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Χίος): Επικεντρώνεται στη σύνδεση της ναυτιλίας με τον επιχειρηματικό κόσμο. Προσφέρει γνώσεις στη διαχείριση ναυτιλιακών επιχειρήσεων, την επιχειρηματικότητα και τις ναυτιλιακές υπηρεσίες.


Οι Βάσεις για το 2024 είναι οι εξής:


Πανεπιστήμιο

Επιστημονικό Πεδίο

Βάση Εισαγωγής

ΕΒΕ

Ειδικό Μάθημα

Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών (ΠΑ.ΠΕΙ)

4ο

18.320

12.29

Αγγλικά

Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (Χίος)

4ο

9.850

10.39

Χ

Διαχείριση Λιμένων και Ναυτιλίας (ΕΚΠΑ-Ψαχνά Ευβοίας)

4ο

10.925

10.91

Χ

Αντικείμενο Σπουδών

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένα νεοσύστατο Τμήμα, του οποίου η λειτουργία ξεκινά από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Εξειδικεύεται στον διεπιστημονικό τομέα της ναυτιλίας και των μεταφορικών συστημάτων καθώς και σε ένα ευρύτερο πλέγμα γνωστικών αντικειμένων άρρηκτα συνδεδεμένων με τον ναυτιλιακό κλάδο, επιδιώκει δε τη παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σχετικών με τις βασικές λειτουργίες των επιχειρήσεων του κλάδου.

Ενδεικτικά Μαθήματα

Το Τμήμα προσφέρει εισαγωγικά μαθήματα στην οικονομία, την οργάνωση-διοίκηση-χρηματοδότηση επιχειρήσεων, εξειδικευμένα μαθήματα δικαίου, εφαρμοσμένων οικονομικών στις μεταφορές, το εμπόριο και τα ναυτιλιακά, αλλά και προχωρημένα μαθήματα στη διοίκηση ναυτιλιακών-μεταφορικών επιχειρήσεων, το θαλάσσιο περιβάλλον και την διαχείριση της υποδομής δικτύων συνδυασμένων μεταφορών.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος οι πτυχιούχοι του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Αιγαίου γίνονται μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο συνεπώς μπορούν να εργασθούν ως οικονομολόγοι και λογιστές: -ΠΔ 475/1991 : “Περί οικονομολογικού επαγγέλματος και της άδειας άσκησης του” -Ν 2515/1997: “Άδεια λογιστή φοροτεχνικού – Φορολογικές κλπ διατάξεις” -Π.Δ. 340/1998: Περί επαγγέλματος λογιστή – φοροτεχνικού – άδειας ασκήσεως -Ν 2873/2000 :Τάξεις λογιστών – φοροτεχνικών και δικαιούχοι αδειών -Άρθρο 46 του Νόμου 4177 (ΦΕΚ 173/08.08.2013 τ.Α’’) : “ Ρυθμίσεις επαγγελματικών δικαιωμάτων λογιστών – φοροτεχνικών”

Επαγγελματική αποκατάσταση

Οι περισσότεροι απόφοιτοι ναυτιλιακών απασχολούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ναυτιλίας σε θέσεις σχετικές με τη διοίκηση και διαχείριση θαλάσσιων βιομηχανιών. Ένας απόφοιτος μπορεί να απορροφηθεί στα ναυτιλιακά τμήματα ελληνικών και ξένων Τραπεζών, την διοίκηση ναυπηγείων/επισκευαστηρίων. Μερικές προοπτικές επίσης μπορεί να είναι σε: χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πετρέλευση, εφοδιαστική αλυσίδα, συνδυασμένες μεταφορές / Logistics, περιβαλλοντικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικές μονάδες σχετικές με Θαλάσσια Οικονομία.

Οι απόφοιτοι είναι σε θέση να καταλάβουν πόστα διοικητικών στελεχών σε επιχειρήσεις, οργανισμούς διεθνώς τόσο σε οργανισμούς ελληνικούς και ξένους ναυτιλιακούς οργανισμούς (Νηογνώμονες, Ασφαλιστικές επιχειρήσεις και Ρ&Ι Clubs, κ.ο.κ.) όσο και στον τομέα του Διεθνούς Εμπορίου και σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τράπεζες. 


Η ναυτιλία είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της παγκόσμιας οικονομίας. Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί σημαντικό παράγοντα του διεθνούς εμπορίου και βασικό πυλώνα τόσο του στόλου της ΕΕ, όσο και της ελληνικής οικονομίας.

Ατομικό Πρόγραμμα Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού


230 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page