top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Youtube

Τμήμα: Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

  • Εικόνα συγγραφέα: About Career
    About Career
  • 6 Απρ
  • διαβάστηκε 4 λεπτά

Μια ιδιαίτερη και μοναδική Σχολή.

Τμήμα: Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής.

Αντικείμενο και Σκοπός

Το Τμήμα έχει πολυετή προσφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας καθώς αποτελεί το κύριο εκφραστή των εγγειοβελτιωτικών έργων στην γεωργία της χώρας μας, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα,  με την ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και την διαχείριση της επικινδυνότητας φυσικών και ανθρωπογενών περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς και την κατάλληλη χρήση των μηχανολογικών συστημάτων και των υποδομών στη γεωργία.  Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο έδαφος (γονιμότητα, αντιμετώπιση ερημοποίησης), στην διαχείριση των υδατικών πόρων, στην φυσική του εδάφους, την υδρολογία, τις τεχνικές και τα συστήματα των αρδεύσεων (85% της ετήσιας κατανάλωση νερού στην Ελλάδα), στις γεωργικές κατασκευές, στα μηχανικά συστήματα στην γεωργία), στις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.

Το ερευνητικό αποτύπωμα του τμήματος είναι συνεχές και πολύ ισχυρό.

Τα διεθνή ερευνητικά προγράμματα που εκτελούνται μόνο από το τμήμα αποτελούν σε μέση ετήσια βάση πάνω από το 30% των συνολικών προγραμμάτων όλων των τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε τομείς αιχμής, σύμφωνα και με τη τελευταία αξιολόγηση του Τμήματος.

  • Συνδυάζει την Πρωτογενή Παραγωγή με τους Εδαφοϋδατικούς Πόρους, το Περιβάλλον, την Τεχνολογία και τη Γεωργική Μηχανική. Προσφέρει αντικείμενα αιχμής, όπως η Ευφυής Γεωργία, Γεωργία Ακριβείας, Σχεδιασμός και Αντιμετώπιση των Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Προκλήσεων.

  • Εξασφαλίζει δεξιότητες, γνώσεις και εργαλεία απαραίτητα στην σύγχρονη αγορά εργασίας (ψηφιακά ρομποτικά συστήματα, Internet of Things, Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα, Τηλεπισκόπηση και Δορυφορικές εφαρμογές drones, GNSS αυτοματισμοί και αισθητήρες, σχεδιαστικά προγράμματα Autocad και στατιστικά προγράμματα ανάλυσης δεδομένων).

  • Πολύ υψηλό ερευνητικό αποτύπωμα με 7 μέλη του Τμήματος στο ανώτερο 2% των ερευνητών παγκοσμίως.

  • Κάθε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος συνεισφέρει κατά μέσο όρο ετησίως στο Ίδρυμα 145.000 ευρώ μέσω ανταγωνιστικών ερευνητικών και εφαρμοσμένων προγραμμάτων.

  • Υποστηρίζει τη διεπιστημονική προσέγγιση με διδάσκοντες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, όπως Γεωπόνους (υδραυλικής, εδαφολογίας, γεωργικής μηχανολογίας και κατασκευών), Μηχανικούς (Πολιτικούς, Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους), Γεωλόγους, Μαθηματικούς και Στατιστικολόγους.

  • Η διεπιστημονικότητα δεν περιορίζει τους φοιτητές σε ένα μόνο αντικείμενο, αντίθετα προσφέρει πολλές διαφορετικές δυνατότητες επιλογής για την αξιοποίηση των ταλέντων τους, την εξέλιξη και την εξειδίκευσή τους.

  • Με ιστορία ως ανεξάρτητο Τμήμα από το 1989 και περισσότερους από 1700 αποφοίτους στην αγορά εργασίας.

Εισαγωγή φοιτητών

ΓΕΛ

2ο πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες


3ο πεδίο: Επιστήμες Υγείας & Ζωής

Τομείς ΕΠΑΛ (Μηχανογραφικό 2024)

Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος


Μηχανολογίας

Ομάδες αντίστοιχων σχολών 2024

Δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα

Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master)

Εξάμηνα: 10

(Αποτελέσματα 2024)

Βάση εισαγωγής: 11.120 και Ε.Β.Ε: 11,98

Σπουδές

Οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα κορμού τα πρώτα 5 εξάμηνα και ακολουθεί η επιλογή Κατεύθυνσης από το 6ο Εξάμηνο. Επιπρόσθετα, παρέχει σε κάθε φοιτητή του τη δυνατότητα να επεκτείνει τις γνώσεις του σε μία από τις τρείς (3) Κατευθύνσεις του Τμήματος:

-Διαχείριση Υδατικών Πόρων

-Εδαφολογία και Γεωργική Χημεία

-Αγροτικές Κατασκευές και Γεωργική Μηχανολογία

Οι κατευθύνσεις αυτές δεν έχουν αυστηρά διακεκριμένα όρια μεταξύ τους, διότι μοιράζονται κάποια κοινά μαθήματα, ενώ παράλληλα ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τις γνώσεις του με επιπλέον επιλογή μαθημάτων και από άλλες κατευθύνσεις.

Δίδεται η δυνατότητα για 4-μηνη υποχρεωτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Στο Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής (ΑΦΠ&ΓΜ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργούν τα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλους:

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Το Τμήμα προσφέρει ένα ισχυρό πτυχίο κατηγορίας 7 Ιntegrated Master με εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα Γεωπόνου σε 4 διαφορετικές κατηγορίες μελετών:

Κατηγορία 22: Εδαφολογικές Μελέτες και Έρευνες

Κατηγορία 23: Γεωργικές Μελέτες (γεωργοοικονομικές, γεωργοτεχνικές εγγείων βελτιώσεων, γεωργοκτηνοτροφικού προγραμματισμού, γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

Κατηγορία 25: Μελέτες Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου και Έργων Πρασίνου, και Κατηγορία 27: Περιβαλλοντικές Μελέτες).

Επαγγελματικές Προοπτικές

Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν:

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

  • σε Δημόσιες Υπηρεσίες όπως τα διάφορα Ερευνητικά ιδρύματα, οργανισμοί και ελεγκτικές αρχές, (π.χ. ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ΕΦΕΤ, κ.α.) Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως Δήμους, Νομαρχίες, Περιφέρειες, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑ).

  • σε διεθνείς οργανισμούς, όπως στον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων (FAO),

  • σε φορείς, εταιρείες, νομικά πρόσωπα που σχεδιάζουν, εκτελούν, παρακολουθούν και αξιολογούν κοινοτικά ή εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα, που έχουν σχέση με τη γεωργία, την ανάπτυξη της υπαίθρου και του αγροτικού χώρου, την εφαρμογή τεχνολογιών στην Γεωργία, την προστασία του αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και με την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη,

  •  σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • στην εφαρμογή της Πληροφορικής στο αγροτικό τομέα συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων τεχνολογιών και συστημάτων πραγματικού χρόνου (real-time control and applications).

  • στην δημιουργία, ανάπτυξη, διαχείριση και συντήρηση αλσών, πάρκων, δενδροστοιχιών, γηπέδων, παιδικών χαρών και γενικότερα διαμόρφωσης αστικού και περαστικών χώρων πρασίνου.

  • σε μελετητικά γραφεία, σε γεωργοτεχνικο-οικονομικά ερευνητικά ιδρύματα, στην εκπόνηση Εδαφολογικές Μελέτες και Έρευνες (κατ. 22), Γεωργικό- Τεχνικό- Οικονομικών (κατηγορία 23), Μελέτες Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρων (κατ. 25), Περιβαλλοντικές Μελέτες. Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (κατ. 27), καθώς και ως αυτοαπασχολούμενοι γεωπόνοι.

σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων βιομηχανιών και σε ερευνητικά Ινστιτούτα.

Οι απόφοιτοι/ ες του Τμήματος μπορούν να εξειδικευτούν και να σταδιοδρομήσουν σε τομείς όπως: 

  Η Γεωργία Ακριβείας εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογίες όπως GPS, drones και αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις συνθήκες του εδάφους, την υγεία των καλλιεργειών αλλά και τις καιρικές συνθήκες, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων (αρδευτικό νερό, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα κ.α) και τη βελτίωση της απόδοσης της παραγωγής.

  Η Γεωπονική Βιοτεχνολογία καθώς αποτελεί εκείνο το εργαλείο που συνδέει το περιβάλλον, την παραγόμενη τροφή και τη διατροφή, οδηγώντας τους γεωπόνους μηχανικούς σε συνεργασία με τους επιστήμονες - βιοτεχνολόγους να αναπτύξουν γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες με βελτιωμένες αποδόσεις, αντοχή σε παράσιτα και ασθένειες και ανοχή στις περιβαλλοντικές πιέσεις. 

 Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου οι γεωπόνοι σχεδιάζουν και εφαρμόζουν συστήματα προς επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη γεωργική παραγωγή και τη χρήση γεωργικών πόρων και υπολειμμάτων για τη βελτίωση της απόδοσης.

 

Το Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής είναι ιδιαίτερο και πολλά υποσχόμενο τμήμα για όσους θέλουν να το δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους.

Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού


aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page