Αντικείμενο Σπουδών
Η σχολή έχει δύο κατευθύνσεις
1. Χημικών Μηχανικών και
2. Μηχανικών Περιβάλλοντος
Ως Χημικός Μηχανικός νοείται ο/η μηχανικός που ασχολείται με την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων και μεθόδων παραγωγικών διαδικασιών, με το σχεδιασμό, την κατασκευή και την λειτουργία εξοπλισμού και εγκαταστάσεων διεργασιών της χημικής και της συναφούς βιομηχανίας με τα συνοδό τεχνικά και κτηριακά έργα, με όρους αειφορίας, υγιεινής και ασφάλειας των εγκαταστάσεων και προστασίας του περιβάλλοντος και με τη διαχείριση πόρων και ενέργειας με σκοπό την παροχή χρήσιμων αγαθών για το κοινωνικό σύνολο, εφαρμόζει δε τις φυσικές επιστήμες (φυσική, χημεία), τις επιστήμες ζωής (βιοχημεία, βιολογία), τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, την κλασική μηχανική, την Οικονομική και την Πληροφορική.
Ως Μηχανικός Περιβάλλοντος νοείται ο/η μηχανικός που ασχολείται με την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, την περιβαλλοντική διαχείριση των τεχνικών έργων, τη διαχείριση αερίων ρύπων, υγρών και στερεών αποβλήτων, την εξυγίανση ρυπασμένων περιοχών, την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση υδατικών πόρων και τα υδραυλικά έργα.
Οι φοιτητές και φοιτήτριες που εισάγονται στη Σχολή ΧΗΜΗΠΕΡ λαμβάνουν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους Δίπλωμα της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος με κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου (άρθρο 75, §1, Ν.4589/2019) είτε «Χημικών Μηχανικών» είτε «Μηχανικών Περιβάλλοντος» ανάλογα με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν στο τέλος του 2ου έτους σπουδών τους.
Η Σχολή ΧΗΜΗΠΕΡ είναι οργανωμένη σε τέσσερεις Τομείς, που ο καθένας περιλαμβάνει Εργαστήρια με διάφορα Γνωστικά Αντικείμενα.
ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΑΛΥΣΗΣ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ, ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΙΙΙ):
ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ, ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ
Εισαγωγή φοιτητών
Η εισαγωγή φοιτητών γίνεται:
από ΓΕΛ στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και
από τα ΕΠΑΛ από τους Τομείς: Μηχανολογίας, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής, Δομικών Έργων, Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Βάση εισαγωγής: 13.400 Ε.Β.Ε: 13,37 (Αποτελέσματα 2024)
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Τα δύο προσφερόμενα διπλώματα αποτελούν ενιαίους και αδιάσπαστους τίτλους σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) (ΦΕΚ 2945 / 0405-2023/τ. Β) . Επιπλέον είναι ισότιμα και αντίστοιχα των διπλωμάτων Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος που προσφέρονται από άλλα ΑΕΙ της ημεδαπής και συνεπώς έχουν και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα (ΠΔ 19/2018).
Επαγγελματική αποκατάσταση
Οι Χημικοί Μηχανικοί και Μηχανικοί Περιβάλλοντος απασχολούνται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες Μηχανικών.
Εργάζονται στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τη διδασκαλία μαθημάτων περιβαλλοντικής αγωγής
Ως σύμβουλοι σε θέματα περιβάλλοντος
Οι απόφοιτοι εγγράφονται στο Τ.Ε.Ε. και αν θέλουν να απασχοληθούν με μελέτες ή εργοληψίες, θα πρέπει να αποκτήσουν Μελετητικό και Εργοληπτικό Πτυχίο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, όπως όλοι οι Μηχανικοί
Μπορούν να απασχοληθούν σε υπηρεσίες και φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, σε οργανισμούς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα και στις Ένοπλες Δυνάμεις
Μπορούν να εργαστούν ως στέλεχος εργοληπτικών εταιρειών ή μελετητικών γραφείων κλπ.
Μεταπτυχιακές Σπουδές
Ενδεικτικά αναφέρουμε: