top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Youtube

Εσύ τι θα επιλέξεις; Σχολή: Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας ή Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής του ανθρώπου;

  • Εικόνα συγγραφέα: About Career
    About Career
  • 10 Απρ
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Επιστήμες Διατροφής vs Επιστήμη Τροφίμων: Οδηγός Επιλογής Σχολής  


Σχολές: Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας ή Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής του ανθρώπου;

Εισαγωγή  

Στο πλαίσιο της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης για την υγεία και τη διατροφή, πολλοί νέοι στρέφονται προς ακαδημαϊκές σπουδές που συνδυάζουν επιστήμη, τεχνολογία και κλινική πρακτική.

Δύο σημαντικές επιλογές είναι οι σχολές «Επιστήμες Διατροφής και Διαιτολογίας» και «Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου».

Παρόλο που φαίνονται παρόμοιες, έχουν ξεχωριστές προσεγγίσεις, στόχους και επαγγελματικές προοπτικές.


Αυτό το άρθρο αναλύει τις διαφορές, τις ομοιότητες και τα κριτήρια επιλογής μεταξύ τους.


Επιστήμες Διαιτολογίας και Διατροφής: Κλινική Εστίαση  

- Αντικείμενο: Επικεντρώνεται στην ανθρώπινη διατροφή, την πρόληψη ασθενειών και τη θεραπευτική διαχείριση μέσω διαιτολογικών παρεμβάσεων.  

- Προγράμματα Σπουδών:  

  - Κλινική διατροφή, παθοφυσιολογία, διαχείριση παχυσαρκίας/διαβήτη.  

  - Πρακτική άσκηση σε νοσοκομεία, δημόσια υγεία.  

Επαγγελματικές προοπτικές:  

- Διαιτολόγοι σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά γραφεία.  

- Συμβουλευτική σε αθλητικές ομάδες ή εταιρείες ευεξίας κλπ.

- Στην Κοινότητα (Παιδικοί σταθμοί, Γηροκομεία, Κέντρα Αποκατάστασης, ΚΑΠΗ, Δημοτικά ιατρεία, Κατασκηνώσεις),

-Σε αθλητικές Ομοσπονδίες, αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια.

-Στη Βιομηχανία Τροφίμων, σκευασμάτων τροφίμων με αντικείμενα όπως:

Κατάρτιση διαιτολογίων και επίβλεψη της εφαρμογής τους, μελέτη της θρεπτικής αξίας των τροφίμων.

-Κατάρτιση διατροφικής ετικέτας.

-Συμμετοχή στην κατάρτιση προδιαγραφών παρασκευής νέων προϊόντων.

-Ανάληψη της υπευθυνότητας και επίβλεψη της μαζικής παραγωγής γευμάτων

σε Μονάδες μαζικής εστίαση.

-Στη Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση

Σχολές: Παρακάτω εμφανίζονται οι σχολές που ορίστηκαν (από το Υπουργείο Παιδείας) ως «αντίστοιχες» για τις μετεγγραφές του 2024 και εντάχθηκαν στην ομάδα: ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

  1. Διαιτολογίας και Διατροφολογίας (Τρίκαλα) - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Βάση:12.805-Ε.Β.Ε:11,98)

  2. Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας (Καλαμάτα) - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (Βάση:12.130-Ε.Β.Ε:10,79)

  3. Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας (Θεσσαλονίκη) - ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (Βάση:14.210-Ε.Β.Ε:14.38)

  4. Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας (Σητεία) - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (Βάση:11.000-Ε.Β.Ε:9,59)

  5. ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ για Μετεγγραφές με τις παραπάνω σχολές είναι η:

    Σχολή Διαιτολογίας και Διατροφής (Αθήνα) - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Βάση:16.334-Ε.Β.Ε:14,38)

Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου: Βιομηχανία & Τεχνολογία  

- Αντικείμενο: Συνδυάζει τη χημική/βιολογική μελέτη τροφίμων με τη διατροφική αξία τους για τον άνθρωπο.  

- Προγράμματα Σπουδών:  

  - Τεχνολογία τροφίμων, μικροβιολογία, ασφάλεια τροφίμων.  

  - Έρευνα ανάπτυξης νέων προϊόντων (π.χ., functional foods).  

- Πρακτική Εφαρμογή: Εργαστήρια ποιότητας, βιομηχανικές πρακτικές.  

Επαγγελματικές προοπτικές:  

- Διασφάλιση ποιότητας σε εταιρείες τροφίμων.  

- Ερευνητές σε ινστιτούτα τεχνολογίας τροφίμων.

- Στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, σε φορείς ελέγχου και διαχείρισης τροφίμων.

-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

-Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες,

-Δημοτικές Επιχειρήσεις,

-ΕΦΕΤ,

-Γενικό Χημείο του Κράτους

-Σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις καθώς και

-Σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς.  

-Σε Εργαστήρια Ανάλυσης Τροφίμων

-Σε Ερευνητικά Κέντρα

-Σε Δημόσιους Φορείς Ελέγχου Τροφίμων και Γεωργικών Προϊόντων

Σχολές:

1) Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Αθήνα) - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Βάση:14.720-Ε.Β.Ε:14,38) Διάρκεια σπουδών:10 εξάμηνα

(Βάση:9.600-Ε.Β.Ε:9,59) Διάρκεια σπουδών: 8 εξάμηνα

Οι δύο αυτές σχολές ΔΕΝ είναι αντίστοιχες για τις Μετεγγραφές.

Συγκρίσεις & Διαφορές  

1. Αντικείμενο Μελέτης:  

   - Επιστήμη Διαιτολογίας: Ανθρώπινη υγεία, ασθένειες, ατομικές διατροφικές ανάγκες.  

   - Επιστήμη Τροφίμων: Παραγωγή, επεξεργασία, και ασφάλεια τροφίμων.  

2. Πρακτική Εφαρμογή:  

   - Επιστήμη Διαιτολογίας: Απευθύνεται σε ασθενείς/ομάδες (κλινικό περιβάλλον).  

   - Επιστήμη Τροφίμων: Βιομηχανία, εργαστήρια, ερευνητικά κέντρα.  

3. Κοινά Μαθήματα: Βιοχημεία, διατροφική αξία, δημόσια υγεία.  

Γιατί να Επιλέξεις Την Επιστήμη Διαιτολογίας ή Την Επιστήμη Τροφίμων;  

- Επιστήμες Διατροφής: Εάν ενδιαφέρεσαι για άμεση επαφή με ασθενείς και κλινικές εφαρμογές.  

- Επιστήμη Τροφίμων: Αν προτιμάς την έρευνα, την τεχνολογία και τη βιομηχανία.  

Συμπέρασμα  

Η επιλογή μεταξύ των δύο σχολών εξαρτάται από τα επαγγελματικούς σου στόχους και τα ενδιαφέροντά σου.

Αν θέλεις να αλληλεπιδράσεις άμεσα με ανθρώπους και να επηρεάσεις την υγεία τους, η Διαιτολογία είναι η καταλληλότερη. Αν σε γοητεύει η βιομηχανία και η τεχνολογική καινοτομία, η Επιστήμη Τροφίμων σου προσφέρει ένα δυναμικό πεδίο.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για να πάρεις απόφαση τι θα δηλώσεις στο Μηχανογραφικό σου, ή πού μπορείς να κάνεις Μετεγγραφή, τότε σου προτείνουμε να κάνεις ένα πλήρες πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού


.

aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page