Πρόσβαση
1ο πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές Επιστήμες
2ο πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
3ο πεδίο: Επιστήμες Υγείας & Ζωής
4ο πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας & Πληροφορικής
Βάση Εισαγωγής ΓΕ.Λ 2024: 12.975
Τομείς ΕΠΑΛ: Κοινή Ομάδα
Βάση Εισαγωγής ΕΠΑ.Λ 2024: 16.125
Ιστορικό και φυσιογνωμία του τμήματος
Το Τμήμα Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 2004 και αποτελεί τον πρώτο φορέα κινηματογραφικής παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας. Η δημιουργία του ως τέταρτου Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ανώτατη κινηματογραφική παιδεία και να ανταποκριθεί σε ένα μακροχρόνιο αίτημα τόσο της κινηματογραφικής όσο και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Το Τμήμα Κινηματογράφου απασχολεί επιστήμονες και καλλιτέχνες, το έργο των οποίων είναι ιδιαίτερα αναγνωρισμένο, τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός των συνόρων, γεγονός που αποδεικνύεται από τις διακρίσεις πολλών μελών ΔΕΠ στα αντικείμενά τους (υποτροφίες Fulbright, χρηματοδοτήσεις ερευνητικών προγραμμάτων, βραβεύσεις, ξενόγλωσσα και ελληνικά συγγράμματα που διδάσκονται σε πανεπιστήμια του εσωτερικού και της αλλοδαπής, συμμετοχές και συνεργασίες με ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, βραβεύσεις σε φεστιβάλ, Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κ.λπ.). Στην μέχρι τώρα λειτουργία του το Τμήμα Κινηματογράφου έχει εκπαιδεύσει νέους κινηματογραφιστές ικανούς να συμβάλουν στην αναβάθμιση της εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής, όπως αποδεικνύεται από την διακεκριμένη παρουσία ταινιών φοιτητών και αποφοίτων σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ, καθώς και την επιτυχή παρουσία των αποφοίτων του στον επαγγελματικό χώρο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, χάρη στη στενή επαφή του Τμήματος Κινηματογράφου με την κινηματογραφική κοινότητα, πολλοί διακεκριμένοι συντελεστές του ελληνικού κινηματογράφου έχουν κατά καιρούς διδάξει, δώσει διαλέξεις και masterclasses, ενώ το Τμήμα είχε την τιμή να ανακηρύξει επίτιμους διδάκτορες τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Παντελή Βούλγαρη και τον Κώστα Γαβρά.
Αντικείμενο σπουδών
Αποστολή του Τμήματος Κινηματογράφου είναι η καλλιέργεια της κινηματογραφικής τέχνης και η επιστημονική μελέτη του κινηματογράφου. Όλοι οι πτυχιούχοι του Τμήματος Κινηματογράφου κατέχουν σε ένα βασικό επίπεδο γνώσεις και δεξιότητες για κάθε καλλιτεχνικό-γνωστικό αντικείμενο του κινηματογράφου, εξειδικευμένες ικανότητες στο γνωστικό πεδίο που ο κάθε φοιτητής/τρια έχει επιλέξει καθώς και βασικές θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες στο πεδίο της Ιστορίας και της Θεωρίας του Κινηματογράφου.
Επίσης, όσοι/ες το επιθυμούν κατακτούν παιδαγωγικές δεξιότητες στη διδασκαλία του κινηματογράφου: ικανότητα σύλληψης και εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (διδακτική κινηματογράφου, συντονισμός μαθητικών πρότζεκτ).
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
-Δεξιότητες σχετικές με την καλλιτεχνική εργασία του σεναριογράφου: σύλληψη και συγγραφή κινηματογραφικού σεναρίου. -Δεξιότητες σχετικές με την καλλιτεχνική εργασία του σκηνοθέτη: σύλληψη και πραγματοποίηση ενός σκηνοθετικού σχεδίου σε συνεργασία με καλλιτεχνικούς συντελεστές. -Δεξιότητες σχετικές με την διεύθυνση φωτογραφίας: σύλληψη και πραγματοποίηση ενός καλλιτεχνικού σχεδίου που αφορά στο φωτισμό και το κινηματογραφικό κάδρο. -Δεξιότητες σχετικές με το μοντάζ: σύλληψη και πραγματοποίηση ενός καλλιτεχνικού σχεδίου συναρμογής και ανασύνθεσης της ταινίας. -Δεξιότητες σχετικές με την καλλιτεχνική εργασία στο πεδίο της Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας: σύλληψη και πραγματοποίηση ενός καλλιτεχνικού σχεδίου για το σκηνικό χώρο και τα κοστούμια. -Δεξιότητες σχετικές με την καλλιτεχνική εργασία στο πεδίο του κινηματογραφικού ήχου και μουσικής: σύλληψη και πραγματοποίηση ενός καλλιτεχνικού σχεδίου που αφορά στη σύνθεση της ηχητικής μπάντας ενός κινηματογραφικού έργου. -Δεξιότητες σχετικές με την εργασία στο πεδίο της παραγωγής: επιλογή, ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή οπτικοακουστικών έργων. -Δεξιότητες σχετικές με την Θεωρία και Ιστορία: Θεωρητική και ιστορική κατάρτιση. -Δεξιότητες σχετικές με την Επαυξημένη-Εικονική-Μεικτή Πραγματικότητα
Προφίλ Προγράμματος Σπουδών
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Κινηματογράφου είναι πενταετές και οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master). Στα δύο πρώτα έτη τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά και προσφέρουν μία εισαγωγή σε όλες τις βασικές θεματικές περιοχές των κινηματογραφικών σπουδών. Από το τρίτο έτος, οι φοιτητές/τριες καλούνται να επιλέξουν μια από τις εννέα θεματικές περιοχές στην οποία επιθυμούν να εστιάσουν ιδιαίτερα και η οποία θα καθορίσει τη συνέχεια των σπουδών τους και θα αναγράφεται στο παράρτημα του πτυχίου τους. Στο 5ο έτος εκπονείται μία μεγάλη εργασία, η διπλωματική εργασία.
Προσφερόμενα πεδία:
Διεύθυνση Φωτογραφίας
Ήχος και Μουσική
Θεωρία-Ιστορία κινηματογράφου
Μοντάζ
Παραγωγή
Σενάριο
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία
Σκηνοθεσία
Επαυξημένη -Εικονική – Μεικτή Πραγματικότητα.
Ενδεικτικά μαθήματα :
Εργαστήριο σκηνοθεσίας
Σενάριο
Διεύθυνση φωτογραφίας
Μοντάζ
Θεωρία κινηματογράφου
Ιστορία κινηματογράφου
Διεύθυνση φωτογραφίας
Ήχος & μουσική
Εισαγωγή στη σκηνογραφία ενδυματολογία
Εισαγωγή στην επαυξημένη-εικονική μεικτή πραγματικότητα
Επιστημονική φαντασία και κινηματογράφος
Σύγχρονος κινηματογράφος και τηλεόραση
Υποκριτική
Πειραματικός κινηματογράφος
Μεταπτυχιακές σπουδές
Στο Τμήμα Κινηματογράφου λειτουργεί το αγγλόφωνο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών “MA in Film and Television Studies.
Το Τμήμα Κινηματογράφου συμμετέχει στο Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.