top of page

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού



Συμπλήρωση μηχανογραφικού

Ας υποθέσουμε ότι η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο βασίζεται σε δύο κύριους παράγοντες: στον κόπο και στον τρόπο. Τον κόπο τον έκανες και τον βίωσες τόσο εσύ όσο και η οικογένειά σου τουλάχιστον έναν χρόνο τώρα. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον τρόπο. Αν είσαι γονέας, ο τρόπος είναι ο εξής ένας: στήριξε το παιδί σου. Ό,τι άλλο και αν αισθάνεσαι μπορεί να μπει στην άκρη. Αν είσαι υποψήφιος, αφού βγήκαν οι βαθμοί, ίσως έχεις πανηγυρίσει, ίσως έχεις προβληματιστεί, ίσως έχεις στεναχωρηθεί. Όπως και αν ένιωσες, υπάρχει τρόπος να αξιοποιήσεις σωστά και έξυπνα τη βαθμολογία σου.


Τι πρέπει να κάνεις:


1. Δήλωσε σχολές με βάση τη δική σου επιθυμία και προτίμηση

Μήπως σκέφτεσαι να δηλώσεις σχολές με μοναδικό γνώμονα τις περσινές βάσεις ή τη γνώμη των προσώπων του περιβάλλοντός σου; Μήπως πιστεύεις ότι οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σου αφορούν τα χόμπι σου και όχι τις σπουδές σου; Μη συνεχίσεις να σκέφτεσαι με αυτό τον τρόπο γιατί στο τέλος θα καταλήξεις να δηλώσεις τις σχολές με αλφαβητική σειρά!

Τις επόμενες ημέρες, αυτό που πραγματικά καλείσαι να κάνεις είναι να λάβεις υπόψη συνδυαστικά τα όνειρά σου, τους βαθμούς σου, τις δυνατότητες της οικογένειάς σου και τις ρεαλιστικές δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.


Ας τα δούμε με τη σειρά. Άκου την καρδιά σου και τις δικές σου επιθυμίες. Διερεύνησε τις κλίσεις και τις δεξιότητές σου, αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Χρόνος και τρόπος υπάρχουν αν το θέλεις. Αν θεωρείς πως οι βαθμοί σου είναι χαμηλοί σε σχέση με τις προσδοκίες και τους στόχους σου, διάβασε προσεκτικά τις ενότητες που ακολουθούν. Συζήτησε με τους γονείς σου ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Μην ξεχνάς πως πρώτο, αν όχι μοναδικό, μέλημα κάθε γονέα είναι να δει το παιδί του πρώτα ευτυχισμένο και μετά επιτυχημένο. Ενημερώσου από ειδικούς, αν χρειαστεί, για τις επαγγελματικές προοπτικές της σχολής η οποία σε ενδιαφέρει.

Εάν παρ’ όλα αυτά το όνειρό σου είναι να γίνεις, για παράδειγμα, θεολόγος, πρέπει να συνυπολογίσεις τις περιορισμένες προοπτικές τις οποίες θα έχεις. Ακόμα και έτσι όμως, αν στη διαδρομή αλλάξεις γνώμη και πάρεις άλλη απόφαση, έχεις μπροστά σου μια πληθώρα μεταπτυχιακών τα οποία θα σε βοηθήσουν.

Τέλος, άκου ένα μυστικό: Πιθανότατα, το επάγγελμα το οποίο θα ακολουθήσεις στο μέλλον να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Επομένως, θα χρειαστείς ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και έγκυρη ενημέρωση.


2. Διάβασε οδηγούς σπουδών

Μην πανικοβάλλεσαι. Επισκέψου τις ιστοσελίδες των σχολών οι οποίες σε ενδιαφέρουν ή νομίζεις ότι σε ενδιαφέρουν. Εκεί θα βρεις πολλές χρήσιμες πληροφορίες και κυρίως τα μαθήματα τα οποία θα διαβάσεις τα επόμενα τέσσερα ή πέντε χρόνια της ζωής σου. Εξακολουθεί η σχολή να σε συγκινεί το ίδιο;


3. Ψάξε τα επαγγελματικά δικαιώματα της σχολής η οποία σε ενδιαφέρει

Πρόσεξε τα επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία σου εξασφαλίζει κάθε τμήμα. Η πιο μεγάλη παγίδα είναι να παρασυρθείς από τον τίτλο της σχολής. Αν για παράδειγμα ενδιαφέρεσαι για το επάγγελμα του μηχανολόγου μηχανικού και στο μέλλον θέλεις να εγγραφείς στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), καλό θα είναι να ελέγξεις ποια τμήματα σου δίνουν αυτή τη δυνατότητα.


4. Μάθε τις αντιστοιχίες των τμημάτων και τη σημασία τους

Σκέφτεσαι τις μετεγγραφές; Τότε, πρόσεξε τις αντιστοιχίες. Σχολές με το ίδιο ακριβώς όνομα δεν είναι απαραίτητα αντίστοιχες, άρα δεν επιτρέπεται η μετεγγραφή. Θες ένα παράδειγμα; Το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα δεν είναι αντίστοιχο με τα υπόλοιπα τμήματα Ψυχολογίας. Αν λοιπόν περάσεις στη Φλώρινα, θα παραμείνεις εκεί. Ενημερώσου, επομένως, ώστε να μη βρεθείτε εσύ και η οικογένειά σου αντιμέτωποι με αναπάντεχες καταστάσεις.


5. Μην περιφρονείς περιφερειακά πανεπιστήμια και σχολές με χαμηλή βάση εισαγωγής


Πρόκειται για ένα τα πιο συνηθισμένα λάθη τα οποία γίνονται κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Μην το κάνεις και εσύ. Στο μηχανογραφικό υπάρχουν διαθέσιμα πολλά αξιόλογα περιφερειακά τμήματα με πολύ καλούς οδηγούς σπουδών, τα οποία σου εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα και προσφέρουν ενδιαφέροντα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Πριν βιαστείς να τα απορρίψεις, ενημερώσου.


6. Μην εμπιστεύεσαι τυφλά τις προβλέψεις για τις φετινές βάσεις που προέρχονται από «αξιόπιστες» πηγές

Είναι προτιμότερο να αποφύγεις εντυπωσιακούς τίτλους οι οποίοι πιθανότατα θα επηρεάσουν και τις επιλογές σου. Τα μόνα δεδομένα είναι τα εξής: αν δεν «πιάσεις» την ΕΒΕ, δεν μπορείς να δηλώσεις τη σχολή που επιθυμείς, ενώ κάθε υποψήφιος θα έχει πολλές βαθμολογίες ανάλογα με τις σχολές τις οποίες θα δηλώσει. Μπερδεύτηκες ήδη; Ένας λόγος παραπάνω για να προσέχεις τις πηγές της πληροφόρησής σου.


7. Σκέψου εναλλακτικές λύσεις

Ακόμα και αν νιώθεις μια κάποια απογοήτευση, σκέψου ένα «plan b». Αξιοποίησε τη δυνατότητα υποβολής ενός δεύτερου μηχανογραφικού. Συμπλήρωσε το μηχανογραφικό για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. Μπορείς φυσικά να συμπληρώσεις παράλληλα και το μηχανογραφικό για τα δημόσια ΙΕΚ. Υπάρχουν δεκάδες ειδικότητες, ίσως κάποια να σε ενδιαφέρει.


Αν εξακολουθείς να προβληματίζεσαι και να μη βρίσκεις μια λύση η οποία σου ταιριάζει, θυμήσου ότι έχεις τον μεγαλύτερο σύμμαχο: τον χρόνο!

Σκέψου, αναλογίσου τι πραγματικά θέλεις, χωρίς να πιέζεσαι από το άγχος των Πανελλαδικών. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να ανακαλύψει την αληθινή του επιθυμία. Η ζωή σου δεν θα στηριχτεί σε ένα «καλό» ή «κακό» μηχανογραφικό. Βρες το όνειρό σου και κυνήγησέ το. Σίγουρα θα τα καταφέρεις!


Αλεξάνδρα Ιωάννου Φυτά

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού της About Career



195 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page