top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Youtube

Αποκαλύπτοντας τις βασικές αιτίες της αδιαφορίας των μαθητών για τις σπουδές τους.

  • Εικόνα συγγραφέα: About Career
    About Career
  • 28 Οκτ 2024
  • διαβάστηκε 4 λεπτά

Γιατί αδιαφορούν οι μαθητές για τις σπουδές τους?



Βασικά ερωτήματα

Στο σημερινό εκπαιδευτικό τοπίο, η μαθητική απάθεια και αδιαφορία αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση. Πολλοί μαθητές εμφανίζονται αδιάφοροι για τις σπουδές τους και τις μελλοντικές επαγγελματικές τους διαδρομές. 

Το ερώτημα είναι: τι οδηγεί αυτή την έλλειψη ενδιαφέροντος; Οφείλεται σε προσωπικά χαρακτηριστικά, κοινωνικές συνθήκες ή ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές τους; Επιπλέον, πώς μπορούμε να αναζωπυρώσουμε το πάθος τους για μάθηση και μελλοντικές σταδιοδρομίες; Οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο βοηθώντας τους μαθητές να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια.

Κατανόηση της Μαθητικής Αδιαφορίας.

Η αδιαφορία στους μαθητές μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως:

-Κακές σχολικές επιδόσεις.

-Έλλειψη συμμετοχής στις δραστηριότητες της τάξης.

-Αδιαφορία για περαιτέρω εκπαίδευση ή εξέλιξη σταδιοδρομίας.

Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 60% των μαθητών Λυκείου αισθάνονται αποκομμένοι από τις μελλοντικές σπουδές τους. 

Οι λόγοι πίσω από αυτήν την αδιαφορία είναι περίπλοκοι. Όμως μπορούν να ομαδοποιηθούν, σε προσωπικούς, κοινωνικούς και πληροφοριακούς παράγοντες.

Προσωπικοί Παράγοντες:

Χαρακτήρας

Τα προσωπικά γνωρίσματα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή των μαθητών. Ενώ ορισμένοι μαθητές π.χ. έχουν μια φυσική διάθεση για μάθηση, άλλοι μπορεί να μην έχουν, κάποιοι έχουν σαφή αίσθηση της κατεύθυνσης που θέλουν να ακολουθήσουν, ενώ άλλοι, όχι, συμβάλλοντας έτσι στην απάθεια και την αδιαφορία προς τις σπουδές τους. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που εμποδίζουν την ακαδημαϊκή δέσμευση περιλαμβάνουν:

Αναβλητικότητα: Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 70% των μαθητών παραδέχεται ότι καθυστερούν τις εργασίες τους.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Οι μαθητές με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά δυσκολεύονται να συμμετάσχουν στη τάξη.

Τελειομανία: Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φόβο αποτυχίας, ο οποίος, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές αποφυγής ενδιαφέροντος για σπουδές.

Προκλήσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζουν επίσης σημαντικά την ικανότητα των μαθητών να συμμετέχουν στις σπουδές τους. 


Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών του χαρακτήρα και των παραγόντων είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την κατανόηση της αδιαφορίας.

Κοινωνικές Συνθήκες:

Περιβάλλον και Υποστήριξη

Οι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό τη στάση του μαθητή απέναντι στην εκπαίδευση. 

Παράγοντες όπως: Οικογενειακή υποστήριξη, επιρροές από φίλους, το σχολείο, οι σημαντικοί άλλοι, μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την απόδοση ενός μαθητή και το ενδιαφέρον του για τις σπουδές και το μέλλον του.

Οι μαθητές που μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα όπου η εκπαίδευση εκτιμάται τείνουν να είναι περισσότερο αφοσιωμένοι. 

Σύμφωνα με έρευνες, οι μαθητές από υποστηρικτικά υπόβαθρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ακολουθήσουν τριτοβάθμια εκπαίδευση σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους από λιγότερο υποστηρικτικά περιβάλλοντα.

Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. 

Οι μαθητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες μπορεί να θεωρούν την εκπαίδευση ως πολυτέλεια παρά ως ανάγκη. 

Η οικοδόμηση ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση αυτών των αρνητικών επιρροών.

Ο Ρόλος της Πληροφόρησης:

Άγνοια και Αντίληψη

Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην αδιαφορία των μαθητών είναι η έλλειψη ενημέρωσης. Χωρίς σαφήνεια σχετικά με τα πιθανά μονοπάτια σταδιοδρομίας και την αξία της εκπαίδευσης, οι μαθητές μπορεί να δυσκολεύονται να εκτιμήσουν τη σημασία των ακαδημαϊκών προσπαθειών τους.

Πολλοί μαθητές δεν γνωρίζουν τις διαφορετικές ευκαιρίες που τους περιμένουν μετά το Πανεπιστήμιο. 

Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει ότι μόνο το 40% των μαθητών γνωρίζει για τις επιλογές σταδιοδρομίας που σχετίζονται με τον τομέα σπουδών τους. Για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον, τα σχολεία και οι σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού πρέπει να παρέχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις εκπαιδευτικές διαδρομές και τις δυνατότητες σταδιοδρομίας.


Η κατανόηση των ριζών της απάθειας είναι ζωτικής σημασίας, αλλά η ενεργή αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων είναι εξίσου σημαντική. 

Πρακτικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους μαθητές να επανασυνδεθούν με την εκπαίδευση και το μέλλον τους.

1. Θέστε ξεκάθαρους στόχους

Οι σαφείς και επιτεύξιμοι στόχοι μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τα κίνητρα ενός μαθητή. Ενθαρρύνετε τους μαθητές να καθορίσουν τις φιλοδοξίες τους, είτε είναι ακαδημαϊκές είτε προσανατολισμένες σε άλλες εργασίες. Μελέτες δείχνουν ότι οι μαθητές που θέτουν συγκεκριμένους στόχους έχουν περισσότερες από 30% πιθανότητες να πετύχουν.

2. Προσφορά Υποστήριξης και Πόρων

Η πρόσβαση σε πόρους όπως η καθοδήγηση, και η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Η δημιουργία ενός υποστηρικτικού μαθησιακού περιβάλλοντος ενισχύει τη δέσμευση, κάνοντας τους μαθητές να αισθάνονται ότι έχουν αξία. Έτσι είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαίδευσή τους.

3. Ενθαρρύνετε τη Συμμετοχή σε Εξωσχολικές Δραστηριότητες

Η συμμετοχή σε συλλόγους, αθλήματα, εθελοντισμό κλπ. μπορεί να πυροδοτήσει νέα ενδιαφέροντα και δεξιότητες. Πάνω από το 80% των εργοδοτών δηλώνουν ότι εκτιμούν τα προσωπικά ενδιαφέροντα όσο και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων.

4. Δημιουργήστε Επίγνωση Επιλογών Σταδιοδρομίας

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στον εκτεταμένο επαγγελματικό προσανατολισμό. Η πρόσκληση επαγγελματιών να μιλήσουν για τη σταδιοδρομία τους, εκθέτει τους μαθητές σε νέες δυνατότητες. Τα εργαστήρια και οι εκθέσεις καριέρας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή πληροφοριών σχετικά με το τι απαιτείται για διάφορες σταδιοδρομίες.

Ο Ρόλος των Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία των σπουδών τους. 

Προσφέρουν εξατομικευμένες συμβουλές, βοηθούν στον καθορισμό στόχων και παρέχουν σωστή πληροφόρηση για τις σπουδές και την αγορά εργασίας. 

Οι σύμβουλοι διασφαλίζουν ότι οι μαθητές έχουν τη γνώση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για το μέλλον τους.

Καλλιεργώντας μια κουλτούρα ενδιαφέροντος και δέσμευσης ως προς τη σταδιοδρομία τους, μπορεί να αντιμετωπιστεί η αδιαφορία των μαθητών, η οποία είναι μια σύνθετη πρόκληση που απαιτεί κατανόηση του προσωπικού παράγοντα και κατανόηση του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός δίνει όραμα και στόχο.

Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού


aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page