top of page

7+1 σημεία που πρέπει να προσέξεις στο Μηχανογραφικό

Τι να προσέξεις στο μηχανογραφικό 2024

Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου 2024

Δευτέρα ή Τρίτη (8 ή 9/7) αναμένουμε να ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας τον συγκεντρωτικό πίνακα με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) των τμημάτων. Αμέσως μετά θα ανοίξει και η πλατφόρμα του Μηχανογραφικού όπου οι υποψήφιοι θα δουν ποια τμήματα μπορούν να δηλώσουν και στη συνέχεια να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους.

Αυτό είναι το τελευταίο βήμα, αλλά και το πλέον δύσκολο για τους υποψήφιους αφού καλούνται να πάρουν σοβαρές αποφάσεις.

Κάθε υποψήφιος όχι μόνο δικαιούται αλλά είναι ''υποχρεωμένος'' να συμμετάσχει ενεργά στην απόφαση για το μέλλον του. Η έλλειψη γνώσης για τις σχολές και τα επαγγέλματα, η απουσία ουσιαστικής πληροφόρησης για τις δυνατότητες των σχολών στην αγορά εργασίας, η λιγοστή επαφή με τις διαδικασίες του Επαγγελματικού Προσανατολισμού απομονώνουν τον υποψήφιο και τον οδηγούν σε αδιαφορία και παραίτηση από το ενδιαφέρον για το μέλλον του.

Έτσι, η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού γίνεται με κριτήρια τυχαία, χωρίς σκέψη και, εννοείται, χωρίς προοπτική.

Το αποτέλεσμα είναι στρατιές φοιτητών που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή τελειόφοιτων που δεν εξασκούν ποτέ το επάγγελμά τους ή εργαζομένων που ελάχιστα ενδιαφέρονται για την εργασία τους. Οι προεκτάσεις αυτών είναι οικονομικές δυσκολίες και ψυχολογικά προβλήματα.

 

Πως να συμπληρώσεις το Μηχανογραφικό

Ας υποθέσουμε ότι η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο βασίζεται σε δυο κύριους άξονες, στον κόπο και στον τρόπο. Τον κόπο τον έζησες και τον κατάλαβες και εσύ και η οικογένεια τουλάχιστον έναν χρόνο τώρα. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον τρόπο.

Αν είσαι γονέας ο τρόπος είναι ο εξής ένας: στήριξε το παιδί σου. Ο, τι άλλο και αν αισθάνεσαι μπορεί να περιμένει λίγες ημέρες.

Οι πανελλαδικές είναι διαγωνισμός, επομένως αρκεί να γράψεις καλύτερα από τους συνυποψήφιους σου. Αν είσαι υποψήφιος και πήρες τους βαθμούς σου πιθανόν να πανηγυρίζεις, να προβληματίζεσαι, ίσως και να στενοχωριέσαι.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις υπάρχει τρόπος να αξιοποιήσεις σωστά και έξυπνα τη βαθμολογία σου.

Τι πρέπει να κάνεις:

1. Δήλωσε σχολές με βάση τη δική σου επιθυμία και προτίμηση.

Μήπως σκέπτεσαι να δηλώσεις σχολές με μοναδικό γνώμονα τη βαθμολογία σου ή τη γνώμη του περιβάλλοντος σου; Μήπως πιστεύεις ότι οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντα σου είναι για τα χόμπι σου και όχι για τις σπουδές σου;; Μην συνεχίσεις να σκέπτεσαι μ’ αυτόν τον τρόπο γιατί στο τέλος θα δηλώσεις τις σχολές με αλφαβητική σειρά!

Τις επόμενες ημέρες αυτό που πραγματικά καλείσαι να κάνεις είναι να συνδυάσεις. Να συνδυάσεις τα όνειρα σου, τους βαθμούς σου, τις δυνατότητες της οικογένειας σου και τις ρεαλιστικές δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ας τα δούμε με τη σειρά.

  • Άκου την καρδιά σου και τις δικές σου επιθυμίες.

  • Διερεύνησε τις κλίσεις και τις δεξιότητες σου, αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Χρόνος και τρόπος υπάρχει αν το θέλεις.

  • Αν θεωρείς πως οι βαθμοί σου είναι χαμηλοί σε σχέση με τις προσδοκίες και τους στόχους σου, διάβασε προσεκτικά το 2-6 .

  • Συζήτησε ανοιχτά και με ειλικρίνεια με τους γονείς σου. Μην ξεχνάς πως πρώτο, αν όχι μοναδικό, μέλημα κάθε γονέα είναι να σε δει πρώτα ευτυχισμένο και μετά επιτυχημένο.

  • Ενημερώσου από ειδικούς, αν χρειαστεί, για τις επαγγελματικές προοπτικές της σχολής που σε ενδιαφέρει.

  • Εάν παρόλα αυτά το όνειρο σου είναι να γίνεις πχ Θεολόγος πρέπει να

  • συνυπολογίσεις τις περιορισμένες προοπτικές που θα έχεις. Ακόμα και έτσι όμως, αν στη διαδρομή αλλάξεις γνώμη και απόφαση, έχεις μπροστά σου μια πληθώρα μεταπτυχιακών που θα σε βοηθήσουν .

  • Τέλος, άκου ένα μυστικό… πιθανότατα το επάγγελμα που θα ακολουθήσεις στο μέλλον, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ίσως δεν υπάρχει ακόμα. Επομένως ψυχραιμία , καθαρό μυαλό και έγκυρη ενημέρωση!


2.Διάβασε οδηγούς σπουδών

Διάβασε! Όχι, μην πανικοβάλλεσαι δεν εννοούμε να ετοιμαστείς για επαναληπτικό διαγώνισμα. Επισκέψου τις ιστοσελίδες των σχολών που σε ενδιαφέρουν ή νομίζεις ότι σε ενδιαφέρουν. Εκεί θα βρεις πολλές χρήσιμες πληροφορίες και κυρίως με ποια μαθήματα θα ασχοληθείς τα επόμενα 4 ή 5 χρόνια της ζωής

σου. Εξακολουθεί να σε συγκινεί το ίδιο;;


3.Μάθε τα επαγγελματικά δικαιώματα της σχολής που σε ενδιαφέρει

Δεν ασχολείσαι από τώρα με τα επαγγελματικά δικαιώματα της σχολής που σε ενδιαφέρει;; Λάθος! Πρόσεξε τα επαγγελματικά δικαιώματα που σου εξασφαλίζει το κάθε τμήμα. Η πιο μεγάλη παγίδα είναι να σε παρασύρει το όνομα της σχολής. Με την ανακοίνωση των νέων αντιστοιχιών, τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά.


4. Ενημερώσου για τις αντιστοιχίες των Τμημάτων και τη σημασία τους

Σκέπτεσαι τις μετεγγραφές;; Τότε, πρόσεξε τις αντιστοιχίες. Σχολές με το ίδιο ακριβώς όνομα δεν είναι απαραίτητα αντίστοιχες, άρα δεν επιτρέπεται η μετεγγραφή. Θες ένα παράδειγμα;; Η Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα δεν είναι αντίστοιχη με τα υπόλοιπα τμήματα Ψυχολογίας. Αν λοιπόν περάσεις στη Φλώρινα θα μείνεις εκεί. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με το νέο τμήμα  Ψυχολογίας, στο Διδυμότειχο! Ενημερώσου επομένως ώστε να μην βρεθείς εσύ και η οικογένεια σου αντιμέτωποι με αναπάντεχες καταστάσεις.

Δεν μπορεί κάθε οικογένεια να αντέξει το οικονομικό βάρος των σπουδών σε άλλη πόλη. Μήπως θα μπορούσε να βρεθεί κάποια παρόμοια σχολή που να ανταποκρίνεται και στις επιθυμίες του υποψηφίου και στις δυνατότητες της οικογένειας; Πόσο κρίμα θα είναι τελικά να μη σπουδάσει κάποιος γιατί δεν αντέχει η οικογένεια το οικονομικό βάρος!


5.Μην περιφρονείς τα περιφερειακά πανεπιστήμια και τις σχολές με χαμηλή βάση εισαγωγής

Από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται κατά την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού. Μην το κάνεις και εσύ. Στο μηχανογραφικό βρίσκονται πολλά αξιόλογα περιφερειακά Τμήματα με πολύ καλούς οδηγούς σπουδών, τα οποία σου εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα και έχουν ενδιαφέροντα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Πριν τα απορρίψεις ενημερώσου σχετικά.


6. Μην εμπιστεύεσαι τυφλά τις ‘’αξιόπιστες’’ πηγές που κάνουν προβλέψεις για τις φετινές βάσεις

Ειδικά φέτος, είναι προτιμότερο να αποφύγεις εντυπωσιακούς τίτλους οι οποίοι πιθανότατα να επηρεάσουν και τις επιλογές σου. Τα μόνα δεδομένα είναι ότι αν δεν ‘’πιάσεις’’ την ΕΒΕ δεν μπορείς να δηλώσεις τη σχολή που επιθυμείς και ότι ο καθένας από σας θα έχει πολλές βαθμολογίες ανάλογα με τις σχολές που θα δηλώσει. Μπερδεύτηκες ήδη;; Ένας λόγος παραπάνω να προσέχεις τις πηγές της

πληροφόρησης σου.


7. Σκέψου εναλλακτικές λύσεις

Ακόμα και αν νοιώθεις μια κάποια απογοήτευση, σκέψου ένα plan b. Αξιοποίησε τη δυνατότητα υποβολής ενός δεύτερου –λιγότερο γνωστού- μηχανογραφικού. Συμπλήρωσε το μηχανογραφικό για τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου. Μπορείς φυσικά να συμπληρώσεις και το παράλληλο μηχανογραφικό για τα ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ.) Υπάρχουν πάρα πολλές ειδικότητες, ίσως κάποια να σε ενδιαφέρει.


+1

Αν εξακολουθείς να προβληματίζεσαι και να μην βρίσκεις μια λύση η οποία σου ταιριάζει, θυμήσου ότι έχεις τον μεγαλύτερο σύμμαχο, τον χρόνο!! Σκέψου, αναλογίσου τι πραγματικά θέλεις, χωρίς να πιέζεσαι από το άγχος των Πανελλαδικών. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να ανακαλύψει την αληθινή του επιθυμία. Η ζωή σου δεν θα στηριχτεί σε ένα «καλό» ή «κακό» μηχανογραφικό, γιατί είσαι πολλά περισσότερα από το άθροισμα των βαθμών σου!

Η ζωή είναι μπροστά σου!

Βρες το όνειρο σου και κυνήγησε το! Σίγουρα θα τα καταφέρεις!


Καλά αποτελέσματα!


μηχανογραφικο 2024

181 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page