top of page

Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πειραιά).


Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Αντικείμενο σπουδών

Τα Ναυτιλιακά βρίσκονται στον πυρήνα του διεθνούς εμπορίου. Εκατομμύρια τόνοι εμπορικού φορτίου μεταφέρονται με πλοία από τη μια άκρη της γης ως την άλλη, κάθε μέρα. Θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τα ναυτιλιακά ακόμη και ως την «παγκοσμιοποίηση στην υλική της διάσταση», καθώς συνδέουν την παραγωγή, τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το εργασιακό αντικείμενο στο Τμήμα Ναυτιλιακών αφορά τη διοίκηση και οργάνωση στη ναυτιλιακή βιομηχανία, στο σύστημα μεταφορών, στις Διεθνές συναλλαγές και γενικότερα της οικονομικές δραστηριότητες στο ναυτιλιακό χώρο.

Εισαγωγή φοιτητών

Η εισαγωγή φοιτητών γίνεται από:

ΓΕΛ στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Για το 2024 η Βάση εισαγωγής είναι:


Βάση εισαγωγής : 18.320 μόρια, ΕΒΕ: 12,29

Ειδικό μάθημα : Αγγλικά.

ΕΠΑΛ από τους Τομείς: Διοίκησης Οικονομίας και Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.


Δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα.


Ενδεικτικά μαθήματα

  • Ναυτιλιακή Οικονομική και Πολιτική

  • Συστήματα Πλοίου

  • Leadership (Ηγεσία)

  • Επιχειρησιακή Οικονομική

  • Ποσοτικές Μέθοδοι στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές

  • Zero Carbon Shipping (Ναυτιλία Μηδενικού Άνθρακος)

  • Ναυτιλιακή Διαιτησία και Διαμεσολάβηση

  • Ναυτιλιακή Λογιστική

και πολλά ενδιαφέροντα μαθήματα ακόμα.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος οι πτυχιούχοι του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά γίνονται μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο συνεπώς μπορούν να εργασθούν ως οικονομολόγοι και λογιστές: -ΠΔ 475/1991 : “Περί οικονομολογικού επαγγέλματος και της άδειας άσκησης του” -Ν 2515/1997: “Άδεια λογιστή φοροτεχνικού – Φορολογικές κλπ. διατάξεις” -Π.Δ. 340/1998: Περί επαγγέλματος λογιστή – φοροτεχνικού – άδειας ασκήσεως -Ν 2873/2000 :Τάξεις λογιστών – φοροτεχνικών και δικαιούχοι αδειών -Άρθρο 46 του Νόμου 4177 (ΦΕΚ 173/08.08.2013 τ.Α’’) : “ Ρυθμίσεις επαγγελματικών δικαιωμάτων λογιστών – φοροτεχνικών”.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Επαγγελματική Αποκατάσταση

Οι περισσότεροι απόφοιτοι ναυτιλιακών απασχολούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ναυτιλίας σε θέσεις σχετικές με τη διοίκηση και διαχείριση θαλάσσιων βιομηχανιών. Ένας απόφοιτος μπορεί να απορροφηθεί στα ναυτιλιακά τμήματα ελληνικών και ξένων Τραπεζών, την διοίκηση ναυπηγείων.

Μπορεί επίσης να στραφεί σε μία καριέρα στο Δημόσιο, στις ελληνικές και ευρωπαϊκές κρατικές υπηρεσίες και τους λιμενικούς οργανισμούς (Ο.Λ.Π., Ο.Λ.Θ. και λιμεναρχεία. Προοπτικές επίσης μπορεί να έχει σε: χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πετρέλευση, εφοδιαστική αλυσίδα, συνδυασμένες μεταφορές / Logistics, περιβαλλοντικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικές μονάδες σχετικές με Θαλάσσια Οικονομία. 

Οι απόφοιτοι Ναυτιλιακών είναι σε θέση να καταλάβουν πόστα διοικητικών στελεχών σε επιχειρήσεις, οργανισμούς διεθνώς τόσο σε οργανισμούς ελληνικούς και ξένους ναυτιλιακούς οργανισμούς (Νηογνώμονες, Ασφαλιστικές επιχειρήσεις και Ρ&Ι Clubs, κ.ο.κ.) όσο και στον τομέα του Διεθνούς Εμπορίου και σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τράπεζες. 

Ένας ναυτιλιακός οικονομολόγος μπορεί να απασχοληθεί στα τμήματα οικονομικών, λογιστηρίου, προμηθειών, ασφαλίσεων και ασφαλιστικών απαιτήσεων, ναυλώσεων, πρακτόρων, ποιότητας, εσωτερικού ελέγχου, διαχείρισης προσωπικού, γραμματείας, δημοσίων σχέσεων, πρακτόρευσης πλοίων. 


Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα χώρα με παγκόσμιας εμβέλειας ναυτιλιακές εταιρείες.

Ατομικό Πρόγραμμα Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού

416 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page