Αντικείμενο σπουδών
Το Τμήμα δημιουργήθηκε το 2019 (άρθρο 20, Ν. 4589/2019) και αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Δ.Σ.Ε.).
Αποστολή του Τμήματος είναι να παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό, ερευνητικό και γενικότερα επιστημονικό έργο στα θεματικά πεδία της «Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων» (Agribusiness Management) και της «Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού» (Supply Chain Management), που περιλαμβάνουν γνωστικά αντικείμενα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Οικονομικών, Γεωπονίας και Βασικών Επιστημών.
Το Τμήμα έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο πενταετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, πρόσφατα πιστοποιημένο από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ), το οποίο προσφέρει στους φοιτητές του θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστημονική γνώση. Με την ολοκλήρωση των σπουδών θα απονέμεται ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών Μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master). (Η απονομή θα είναι δυνατή κατόπιν έγκρισης από την ΕΘΑΕΕ).
Το Τμήμα παρέχει δύο Κατευθύνσεις:
1. Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων (Agribusiness)
2. Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Supply Chain Management)
Εισαγωγή φοιτητών
Η εισαγωγή των φοιτητών γίνεται από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) και από ΕΠΑΛ από τον τομέα: Διοίκησης και Οικονομίας
(Αποτελέσματα 2024)
Βάση: 8.600 Ε.Β.Ε:8,83
Η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα.
Δεν υπάρχει αντίστοιχη Σχολή.
Το πρόγραμμα σπουδών μπορείτε να το δείτε εδώ: πρόγραμμα
Επαγγελματικές προοπτικές
Oι πτυχιούχοι του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 80 Οικονομίας.
Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού είναι απαραίτητοι/ ες στη Διοίκηση Πρώτης Γραμμής, δηλαδή στην οργάνωση και παρακολούθηση διαδικασιών και εργασιών κατά μήκος της Εφοδιαστικής Αλυσίδας κάθε Γεωργικού Οργανισμού και όχι μόνο, καθώς μπορούν να απασχοληθούν είτε ως Στελέχη Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Υπηρεσιών του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα είτε ως Αυτοαπασχολούμενοι.
Πιο συγκεκριμένα,
Οι απόφοιτοι/ες εφαρμόζουν επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους σε τομείς:
της Διαχείριση υλικών
της Διαχείρισης αποθεμάτων
της Διαχείρισης προμηθειών
της Εξυπηρέτησης πελατών
του Σχεδιασμού, διαχείρισης και λειτουργίας αποθηκών
των Συστημάτων αποθήκευσης
της Συσκευασίας υλικών
του Συστήματος φυσικής διανομής των προϊόντων
των Μεταφορών
της Διαχείρισης δικτύων Εφοδιαστικής Αλυσίδας
των Τεχνολογιών και σύγχρονων ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων
της Αντιμετώπισης επιστρεφόμενων προϊόντων.
Συμπέρασμα
Τα συστήματα εφοδιασμού, γνωστά και ως εφοδιαστικές αλυσίδες, περιλαμβάνουν όλες τις διαδικασίες και δραστηριότητες που απαιτούνται για τη μεταφορά προϊόντων από τον κατασκευαστή στον τελικό καταναλωτή. Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που μετατρέπουν τις πρώτες ύλες σε τελικά προϊόντα και τα βάζουν στα χέρια των πελατών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προμήθεια, το σχεδιασμό, την παραγωγή, την αποθήκευση, τη ναυτιλία και τη διανομή.
Ο στόχος της είναι να βελτιώσει την αποδοτικότητα, την ποιότητα, την παραγωγικότητα και την ικανοποίηση των πελατών.
Χωρίς σύγχρονα Συστήματα Εφοδιασμού πολλές εταιρείες οδηγούνται στη χρεωκοπία.
Δείτε εδώ , αναλυτικά το άρθρο μας για τα Logistics και την Εφοδιαστική Αλυσίδα και τις προοπτικές στην αγορά εργασίας.